zahradni-nabytek-728x90.jpg

Grilujeme zeleninu

Grilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovaným masům i zajímavá a chutná alternativa pro vegetariány. Já sám, jako milovník masa, se přesto mohu utlouci po grilované kukuřici či griovaných paprikových luscích. Kdo nezkusil marinovanou zeleninu, ugrilovanou na venkovním roštu, přišel o hodně.

Grilovanou zeleninu podáváme jako přílohu či samostatný chod. Skvělá je servírovaná se studenými dreasingy a dipy. Grilovat lze skoro vše. Cukety, papriky, rajčata, lilky, skvělé jsou i grilované patisony, celer, brambory, fazolové nebo hráškové lusky či kedlubny. Top v zelenině vhodné na gril je samozřejmě kukuřice a chřest.

Zeleninu před grilováním omyjeme a očistíme. Grilovací rošt potíráme pouze olejem, aby se nám zelenina nepřichycovala.

Zeleninu můžeme grilovat tzv. „na sucho“, bez marinování, jen tak nebo i posypanou kořením. Druhá varianta, podle mě lepší, je zeleninu potírat různými marinádami. K přípravě marinády na zeleninu používáme nejčastěji olivový olej, česnek a citrónovou šťávu. Dalšími vhodnými ingrediencemi jsou například kečup, hořčice, sójová omáčka, med, balsaminkový ocet, čerstvé bylinky ...

Zeleninu grilujeme samostatně na roštu, nebo si ji připravíme ve formě špízu. Zeleninu můžeme i plnit různými přísadami, skvělé jsou masové náplně, které před samotným grilováním musíme předem, v kuchyni, tepelně upravit.

Dle druhu a tvrdosti zeleniny se odvíjí i doba grilování, samozřejmě je důležité, jak moc máme gril roztopený. Obvykle zeleninu grilujeme 5-8 minut. Brambory však vyžadují delší dobu. Některé tvrdší zeleniny není špatné před grilováním chvíli povařit.