stanl-728x90.jpg

Grilujeme vepřové

Pro grilování používáme kvalitnější části vepřového masa. Především je to vepřová panenka, ze které nakrájíme a grilujeme malé medailonky. Připravujeme-li více porcí než dvě, pak je panenka poněkud nákladná. V tomto případě si vybereme raději kotlety nebo kýtu, případně i krkovičku, které jsou pro grilování nejvhodnější. Grilovat lze i bůček, ale přece jenom se jedná o tučnější část vepřového masa a poměrně nepříjemný je i odkapávající a škvířící se tuk.

Příprava vepřového masa před grilováním

Maso nakrájíme na porce. U kýty buď kost zcela odsekneme, nebo alespoň nasekneme, případný příliš tučný okraj odstraníme a po okrajích každou kotletu trochu nařízneme, aby se na roštu nekroutily. Z kýty nařežeme plátky přes masové vlákno a trochu ji naklepeme. Pak osolíme a okořeníme. Pokud k tomu nemáme zdravotní nebo jiné vážné důvody, tak pro grilování vybíráme poněkud ostřejší směsi koření než pro běžné vaření. A už můžeme grilovat. Ale pokud jsme si grilování naplánovali včas, tak je nanejvýš dobré vepřové maso před grilováním marinovat.